Bilden överst från 1909 visades på Dunkers i utställningen om Alfred B Nilson och jag hade då svårt att orientera mig var det var. Snett bakom trädet ligger Sundstorget. Man har alltså Konsul Olssons plats i ryggen i kikar västerut.

Det är Clas Bohle 1848-1925, sjökapten som sopar. Han tillhörde en av stadens allra äldsta släkter och männen i släkten Bohle ingick i färjemanslaget, dvs de transporterade personer och gods över sundet, fram till 1868 då verksamheten upphörde. Passande nog eller kanske tack vare det heter kvarteret Färjan. Se ytterligare en bild på Clas och på kartan från 1903 hur verkligheten avbildades då, och hur intressant det var att vara med i ett färjemanslag.

Den äldre bebyggelsen på tomten innan HD-huset byggdes 1930 var småskalig och redan under 1890-talet planerades rivningar, nu revs de tre fastigheterna 1929.

Staden planerade en saluhall på Hospitalstomten bredvid – nuvarande Konsul Olssons plats som också skulle omfatta kvarteret Färjan. Saluhallsbygget förverkligades först 1901, men då på Sundstorget.

Jag hittar ytterligare en fin bild på kvarteret Färjan i vänsterkant och kvarteret Monitor till höger, söderut. Bevarandeprogrammet informerar så här om kvarteret Monitor: ”På 1970-talet revs bebyggelsen i kvarteret. Scandiakoncernen planerade ett kontors- och affärshus med NK som dominerande hyresgäst på tre våningsplan. När huset stod färdigt 1976 drog sig NK ur och istället inreddes ett affärshus med flera olika butiker och kontor.”