Vi pratade några minuter i slutet och kanske på övertid om detta omtalade hus, det kommer med i en av mina presentationer men här är lite som jag har skrivit om det i en Facebookgrupp.

Centralpalatset, juvelen i Helsingborgs stadskärna, uppfördes 1887 och revs 1967 under stora folkliga protester. Det var sannolikt det första Centralpalatset som uppfördes i Sverige.
Begreppet står för en hustyp avsett att inrymma affärslokaöer, kontorslokaler och lägenheter. Placeringen var oftast central och utformningen monumental.

För ritningarna stod Johan August Westerberg bördig från Göteborg och även arkitekt till Fattighuset och Ålderdomshemmet, det som uppfördes vid Bergaliden 1887-89.
Huset kallades från början Högvaktenhuset efter den tidigare byggnaden strax intill, vilken för övrigt namngivit kvarteret.

Hmn, ett förtydligande behövs här, det ursprungliga Högvaktenhuset låg där Frimurarehuset ligger idag med Killbergs i bottenvåningen. Det ursprungliga Högvaktenhuset uppfördes 1782 och revs 1889.

När huset uppfördes bestod byggnationen runt Stortorget mest av lägre hus från 1700-talets senare hälft och 1800-talets första hälft, med undantag av Hotel Mollberg som stod klart 1885, den västra delen alltså, den östra kompletterades år 1905.

Huset inrymde ursprungligen tre butikslokaler, en cafélokal (Marcus conditori), åtta kontorslokaler, sex större lägenheter och en mindre. År 1906 byggdes bottenvåningen om till banklokaler för Svenska Kreditaktiebolaget efter ritningar av Alfred Hellerström.

I Kring kärnan nr 24 har Adam Katzeff i detaljerade ordalag beskrivet huset och turerna runt det, läsvärt absolut.